syxna themeta therapias | BrainBalance

syxna themeta therapias

MOBBING

Ο εκφοβισμός στον εργασιακό χώρο συμβαίνει όταν ένας εργαζόμενος υφίσταται επανειλημμένες συμπεριφορές που παρενοχλούν, αποκλείουν ή επηρεάζουν αρνητικά την εργασία του. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από προφανείς ενέργειες φυσικής βίας ως πιο αμφιλεγόμενη συμπεριφορά όπως κοροϊδία, προσβολή ή κοινωνικό αποκλεισμό ενός ανθρώπου.

Ο εκφοβισμός μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική και σωματική υγεία των θυμάτων, με ακραίες περιπτώσεις που οδηγούνται σε αυτοτραυματισμό ή αυτοκτονία. Κατά μέσο όρο, ο εκφοβισμός στον χώρο εργασίας επηρεάζει περίπου το 15% των ανθρώπων, αν και κάποιοι τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η ανώτερη εκπαίδευση αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά.   https://nomowo.org/

BURNOUT

Το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης είναι ένα σύνθετο και πολυδιάστατο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο που έχει προεκτάσεις σε όλη τη ζωή του ατόμου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει τρεις διαστάσεις:

 

αίσθημα εξάντλησης της ενέργειας ή εξουθένωση (διαρκές αίσθημα κόπωσης, από το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας)

αυξημένη αποστασιοποίηση από την εργασία και συναίσθημα αρνητισμού ή κυνισμού σχετιζόμενα με την εργασία (αποσυνδέομαι ψυχικά από τη δουλειά μου και την κάνω ρομποτικά ή σκέφτομαι και μιλώ με κυνισμό/απαξιωτικά γι’ αυτήν)

μειωμένο αίσθημα αποτελεσματικότητας στην εργασία (αισθάνομαι πως δεν είμαι αποτελεσματικός στην εργασία μου, λόγω της εξάντλησης και της αποστασιοποίησης, γεγονός που με ματαιώνει και με πλημμυρίζουν οι ενοχές και η ντροπή).  

https://www.who.int/news/item/28-05-2019-burn-out-an-occupational-phenomenon-international-classification-of-diseases

Το πώς αντιλαμβανόμαστε και αξιολογούμε τον εαυτό μας ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία. Ουσιαστικά, από τη στιγμή που αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε τον εαυτό μας και να σκεφτόμαστε για αυτόν. Από απλές σκέψεις, καταλήγουμε σε πιο παγιωμένες πεποιθήσεις για εμάς. Πέρα από το γνωστικό μας κομμάτι, η αυτοεκτίμηση συνδέεται άρρηκτα και με τα συναισθήματα που αναπτύσσουμε για εμάς. Δηλαδή, με το κατά πόσο είμαστε θετικά ή αρνητικά διακείμενοι απέναντι στον άνθρωπο που «βλέπουμε στον καθρέφτη».

ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΠΕΝΘΟΣ

Το πένθος είναι κάτι που μπορεί να βιώσουμε όταν φύγει από τη ζωή ένα αγαπημένο μας πρόσωπο ή κατοικίδιο, αλλά και όταν αλλάζει μία σχέση ή οποιαδήποτε συνθήκη στην ζωή μας.  Ο χωρισμός, η αλλαγή εργασίας, η μετανάστευση, αλλά ακόμα και η αλλαγή στον τρόπο ζωής αποτελούν μεταβάσεις που ενδεχομένως να επιφέρουν στο άτομο δυσκολία στην προσαρμογή

ΌΡΙΑ

Τα όρια είναι μία διαχωριστική γραμμή που χωρίζει εμάς από τους άλλους, είναι ο τρόπος να δείξουμε τόσο το ποιοι είμαστε όσο και το πώς θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι στις σχέσεις μας. αναπόφευκτα μέσα από τη διαδικασία της θέσπισης ορίων ερχόμαστε σε επαφή με τον πραγματικό μας εαυτό καθώς μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις, τις ανάγκες και τα θέλω μας. Τα όρια χρειάζεται να είναι σταθερά, σαφή αλλά και ευέλικτα, ώστε να επιτρέπει στον άνθρωπο να αισθάνεται ασφαλής.

ΣΧΕΣΕΙΣ

Από την στιγμή της γέννησής μας αυτό που ψάχνουμε είναι κάποιον να μας φροντίσει και να νιώσουμε ασφάλεια. Το ίδιο κάνουμε και στην ενήλικη ζωή μας, αυτά τα δύο αναζητούμε και από τους συντρόφους μας. Ο τρόπος όμως που μάθαμε να συνδεόμαστε στην παιδική μας ηλικία επηρεάζει τις σχέσεις μας στην ενήλικη ζωή. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα καθοριστικό αρκεί να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε και αν χρειαστεί να αλλάξουμε τον τρόπο που συνδεόμαστε με τους άλλους δημιουργώντας υγιείς σχέσεις.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Με τον όρο κακοποίηση εννοούμε όχι μόνο την σωματική βία, αλλά και την συναισθηματική, την σεξουαλική, όπως και τη οικονομική μέσο της αποστέρησης. Οι φωνές, οι απειλές, ο εκφοβισμός, τα εξευτελιστικά και υποτιμητικά σχόλια μαζί με την σωματική βία είναι τα εργαλεία του θύτη που έχουν ως στόχο να προκαλέσουν το φόβο και την υποταγή του θύματος. Μέσα σε μία κακοποιητική σχέση ο θύτης επιρρίπτει στο θύμα την ευθύνη της δικής του συμπεριφοράς κατακρημνίζοντας την αυτοεκτίμησή του, κάνοντας το να αμφιβάλει για τον ίδιο του τον εαυτό και την αξία του.

Μετάβαση στο περιεχόμενο